torsdag 27 juni 2013

Regnig morgon - avresa

Bloggskrivandet har fått ge vika för omhändertagandet av nära och kära men nu är det ordning så nu sitter vi resfebriga vid frukostbordet.

Vardagsrummet var som vanligt belamrat med packning i natt. Vi har sprungit i kalsongerna ut och in med packning och olika lås. Som traditionen bjuder i den alexanderssonska familjen sker allt i sista minuten enligt "javisstja-principen". Maken hade mekat klart vid halvelvatiden igår kväll. Då hade jag mobilladdare och nytt batteri i min hoj. Hans hade fått ventiler justerade. Och som det ösregnade!

Resrutten ändras varje minut enligt vädret och nu har vi också tidsbrist pga verkstadsarbete. Men vi siktar på Skagen. Och dit kommer man om man kör söderut. Ungefär så är planen.

För er som undrar: just nu är det inlandet som gäller, snett ner mot skånska västkusten. Färja eller bro till Danmark, upp till Skagen, färja till Norge och vidare förbi Bergen och uppåt. Som sagt, just nu. I morgon kan det se annorlunda ut...

Make och son på knä för att en BMW ska rulla säkert.
Jag försöker uppdatera bloggen i mobilen under resan. Annars kommer reseberättelsen efteråt. Som vanligt. Och ja, vi kör försiktigt. Hoppas i stället på att alla andra också gör det, så ordnar sig allt.

/E

fredag 14 juni 2013

Examen

Examensdagen var här och har snart gått. Det är bara tre timmar kvar. En magisk dag är till ända!

Jag tänkte på det idag, när vi promenerade tillsammans mot kyrkan, jag och mina kollegor och ett 80-tal sommarlovsglada barn. ( För glada är väl barn när det är sommarlov? Frågan fastnar i ett hörn av hjärtat, kan jag säga...  jag ÖNSKAR alla barn ett så gott sommarlov som det bara går, i alla fall).

Jag tänkte alltså på det när vi promenerade från den gamla skolan till kyrkan. Tänkte på examen och vad det står för. Sommarlov. Ett kaos? En evighetslång ledighet med sol och bad och äventyr? Spirande förälskelse? Nya kompisar, resor och släktträffar....Sol, värme, soooool och vääääärme.

Det var lovat regn idag. Jag skämtade med min kollega om att det var onödigt att man planerat hela morgonen för regn men det enda som hände var värme och en mulen himmel. Ultimat examensväder enligt mig.
- Va härligt det är! sa jag sen spontant. Om vädret, alltså.
- Idag, ja..., svarade han på jämtländskt vis.

Ja, och så tågade vi då iväg in i kyrkan. Utanför stod föräldrarna som inte genast tagit en plats i den fullsatta kyrkan och väntade. Fotograferade. Torkade en tår. Barnen var finklädda och finkammade och det fanns högklackat och kostym och jeans och favvotröjan och blomsterhåruppsättningar på flickorna och rakade mönster på pojkhuvudena. Det är nåt att fira - examen!

Jag har en del minnen från examensdagar i unga år. Två minnen tar plats överst. Det ena är då jag dagen innan examen tillsammans med klasskamrater beger mig ut på landsvägen hemma i Såå för att plocka blommor till att smycka skolan. Jag kommer till den kära, gamla mjölkbryggan och upptäcker vackra, rosa blommor på kvist som ingen annan förr haft med sig. Jag plockar stolt dessa för att sedan få se hur magistern förändras från leende examensglad dalmas med Gagnef i blick till en gråmelerad surkart som läxar upp mig för att ha
a. plockat något fridlyst
b. plockat något giftigt.

Jaha. Tibast. Det får man inte plocka. Man måste tvätta sig noga ifall man gjort ett misstag angående detta. Nåt lärde jag mig i alla fall. Dagen efter, på examen, sjöng vi om svalor på en telefontråd:  "...det gliiiiiiittrar och kviiiiiiiiiiiittrar om vååååååååååren". Mamma satt i publiken på en stol längs väggen med alla andra och applåderade sången. Sen var det fika hemmavid och sommaren var oändlig, som ni vet.

Det andra minnet var då jag som tolvåring tvingats byta skola (nedskärningar fanns då också...) och examen var lika med förhör, tro't eller ej. Man fick en nummerlapp och sen visste man inte vilken fråga som skulle komma. Det var som att sitta på tiotusenkronorsfrågan och publiken var allas familjer. Ve och fasa!!!

Jag fick nummer nio. Frågan var vilken typ av sten magistern visade upp. Jag hade tur för jag kunde - det var en täljsten. Följdfrågan var naturligtvis var det fanns och då kunde jag stolt svara "Handöl",  varpå modern även denna sommar kunde få med sig en sommarlovsglad unge hem. Fika och oändlig sommar. Igen.

Undrar hur "mina" ungar idag hade det när dom kom hem och resten av alla dagar i sommar..

Får dom fika och sommarlovsspring i benen? Får dom leka tills solen går ner? Får dom en lagad middag vid femtiden eller så och nån som stoppar om när orken tryter fast fötterna borde tvättas efter spring i lerig hage? Är det någon som läser en saga när det regnar och som tar fram penslar och färg för att måla hela världen....?
Jag ÖNSKAR i alla fall att det är så.

//E.



torsdag 6 juni 2013

Vad har hänt?



Jag råkade titta in hos grannen....vad fick jag se? Jo ett ådernät av grenar i ett grönt hav. Hjälp! Hela världen har svämmat över av grönska! Är det inte underbart?

Fuktiga nätter, ett par rejäla åskregn och närmast tropisk värme under ett par veckor veckor så blir det nästan ohanterbart. Trots det underbara.Gräsmattan måste klippas ett par gånger i veckan, skotten på syrenhäcken (där vi inte klippte i fjol för jag vågade inte klättra på taket till cykelstallet och glömde hela tiden bort att be någon annan klättra) har växt en halvmeter. Redan. Klippa häck, det är sånt man gör när man kommer hem från semestern. Den orensade och vildvuxna rabatten kan jag redan nu glömma att jag ska ansa och rabarbern blommar sen länge och är skördad av andra som gillar rabarber mer än jag.

Nå, jag rullar mig i gräset, jag, och låter blomstren vara i fred. Maken har lovat mig ett växthus på nästa boplats! Med en soffa åt mig i det gröna havet. Kanske får du fika om du tittar in men medtag egen stol.



//E

söndag 2 juni 2013

Solberg

Hur konstigt är det inte att röja där vi började bo tillsammans och känna lukten av sommarvarmt hus där vi faktiskt flyttade ihop en het och kvalmig midsommar för 34 år sen. Jag läser i dagboken om första middagen, tillsammans. Sik från Brunfloviken, vitt vin och kokpotatis. Där började vårt gemensamma äventyr.

TRETTIOFYRA år sen! Är det inte ett halvt liv? En evighet? Men ändå känns det som igår. I alla fall nu när vi är där och pysslar utan måsten. Huset är tomt och vi behöver ta hand om det. Våra 80-talsblommiga gula tapeter i köket och ultragröna sovrum....allt finns kvar. Fundersamt kokade jag kaffe på spisen vi köpte  (eller fick?) för trettiofyra år sen. Mindes första sommaren då vi skulle bli vuxna sambos med eget hus. Även om vi bara hyrde av svärfar så var det eget hus, med allt vad det innebar. För mig betydde det saftning och syltning och såpskurade mattor, precis som det var hemma där livet börjat. Med liv och lust satte vi igång. Dagboken skvallrar om marmeladkok och dockskåpsfint till jul. Fiske och sommarfester, strul med frysdass och vatten, uppbrutet golv och dränering, åska och snöstorm och oplogad väg. Hobbyrum med en gammal skrivmaskin och ett staffli och fem kattor. Så var det.

Den 9 oktober 1982 flyttade vi därifrån. Då var vi nöjda på det avskilda lantlivet utan grannar och bussförbindelser.

Jösses, vad vi har förändrats på trettiofyra år! Jösses, det hände ju fyra barn mellan då och nu!

Just denna helg har de två yngsta arbetat hårt för att röja buskar, gräs och allsköns bråte utomhus tillsammans med oss päron. Lite kul har vi allt haft, ändå. Vid fikat på altanen i gassande sommarsol kändes det ....
.....spännande - det är vad det är. Om nån vill låna ett mysigt torp på landet med bra fiske och lugn och ro en kvart från stadens brus, så hör av er till oss.


Inflyttning, midsommar 1979.
I lång bomullsklänning, träskor och knästrumpor poserar
jag på brunnen. 

Långt senare, världens finaste Therese slår gräset
ovanför jordkällaren....

...och världens finaste Thomas återgår till
skräplastning efter fikapausen.

Brunnen finns kvar. Vi funderade just på hur den skulle se ut med lite falurött och en fin träbänk i närheten.
Somliga bara roar sig, som ni hör....

//E.