torsdag 14 november 2024

Samtal...

 ...med elev i nian som ska skriva en krönika som uppgift.

- Vad ska du skriva om, elev?

- Jag veeet inteeeeee, lärare.

- OK, elev, jag hjälper dig. Vad finns i din vardag som du gillar eller ogillar, till exempel?

- Jag tycker allt är så trist.

-Allt??? Det är väl inte möjligt. Något roligt måste väl finnas?

- Nää, för man måste till skolan och det är aldrig kul. Det är skittrist. 

- OK, ja men då blir det ju tråkigt förstås. Vad är det som är så trist med skolan?

- Allt. Man måste. Tråkiga ämnen. Trista uppgifter. Långa dagar. Tidiga morgnar. Skitäcklig mat. Fula väggar. Jobbigt. Inga raster. Inget att göra. Stressigt. 

- Oj, elev, vilka dagar du har framför dig. Vad skulle göra det hela roligare? 

- Men det fattar du väl, lärare, att man vill ha sin mobil hela tiden. Tänk om man behöver ringa sina föräldrar för det är nåt man vill ha hjälp med eller vill berätta som man inte vill  säga till läraren. Och så kanske man inte har några kompisar att prata med. Och så skulle man få välja på fler maträtter och så skulle man inte behöva stressa så mycket. Vi har ju fan tre läxor på en enda vecka. Och så skulle vi få välja vilka vi sitter med, här känner man ju knappt nån. Varför är det inte flextid så man kan få börja när man vill, så är det på massor av skolor. Och så är lektionerna för långa, 75 minuter pallar ingen att sitta och jobba och det är så triiiiiist. 

- Jag fattar, elev, men allt är inte kul i livet. Det får vi räkna med. Sen kanske vi kan få lite mer konkreta exempel på vad som skulle kunna göra en lektion lite mer rolig enligt dig. Har du tips? 

- Nä. 

- Synd. Då blir det svårt. Jag hade hoppats på lite nyanser i tråkigheten som tex att något av allt det tråkiga går att åtgärda medan man helt enkelt får stå ut med andra. Långa lektioner får man kanske ta. Och skolmaten, den tycker ju alla olika om. Men du, skriv om aptråkigheten. Det kan ju bli rätt intressant. Jag kan ge dig en "börja". 

- Nä. Orkar inte. 

- Nähä... men hur ska vi göra då? Du kan ju inte bara strunta i uppgiften? 

-Äh, jag skriver om nåt roligt i stället. 

- Så då finns det nåt kul i livet ändå trots skolan - va bra! Jag började bli orolig på riktigt.

- Åååååååhhh, nu PÅMINDE du mig om skolan igen. Orka skriva! Ååååååh...

.......

/E.

tisdag 12 november 2024

Vikarie

 Jag är numer lärarvikarie vid behov. Det vill säga mitt behov av pengar i kassan, skolans behov är ju konstant, känns det som. Jag gör bara det allra nödvändigaste och försöker hålla mig borta från för- och efterarbete som jag vet ska göras. Men rent krasst har jag ju bara betalt för de faktiska timmarna jag är på plats. Om det finns en plan att följa - annars tvekar jag inför vikariejobb. 

Det är kul att träffa de "gamla" eleverna igen, jag lämnade ju en årskurs åtta och nu är de på sista året. Jag gjorde rätt som slutade fast det kändes konstigt att lämna sin klass när de bara hade ett år kvar. Men faktum är att lärarjobbet är inte alls detsamma som när jag började arbeta. Inte eleverna heller, om vi ska var krassa. Något har förändrats. Och jag behövde rädda mig själv.

Eleverna som ungdomar är fortfarande lika kul att prata och umgås med som just ungdomar i min favoritålder tretton till femton. Men i sin elevroll har en ny attityd kommit fram. Den är så tydlig: skolan är inte viktig längre. Ja, jag ska inte dra alla över en kam, ambitiösa eller nyfikna och intresserade elever finns ännu, men de är så få att det är anmärkningsvärt. Och nej, det är inte bara jag som är gammal och gaggig och minns fel. Mina nybakade kollegor, yngre än mina egna barn, upptäcker samma saker.  Jag är oroad, milt sagt. 

Och vi ska inte skylla på ungarna, eller jo, det finns de som skulle behöva lite gammal, hederlig uppfostran, men det är nog inget nytt. Vi ska skylla på hur det ser ut omkring oss när allt ska mätas i pengar. Budget (spyfärdig redan nu då jag skriver ordet) ska hållas om vi så ska vandra över lik. Och det är väl det vi gör i vissa kretsar? Sparkraven är helt orimliga. Och nu känner jag att jag gallskriker:

DE JÄVLA SPARKRAVEN ÄR HELT ORIMLIGA!!!

Köpstopp, reducering av personalstyrkan och så mycket extraarbete (nya administrativa uppgifter, vikarie för sjuka kollegor och extramöten för elever med behov som innebär att man får göra om hela sin plan helst i förrgår) som det går på de som är kvar. Hur ska vi kunna motivera och engagera en skara trötta och ointresserade elever då vi trampar i en enda gyttja av sparkrav och tårar från slutkörda lärare som går till jobbet varje dag för att det blivit...ett kall??? Vi borde strejka i stället. Ställa oss på barrikaderna och skrika att skolan inte håller längre. Ja, inte vet jag. Jag har lagt fram förslaget på mitt jobb någon gång med det möts mest med lite nervösa leenden. Som sagt, det kändes fint att sluta. Bakom lämnade jag trötta, slitna och uppgivna kollegor som ständigt känner att de inte duger eller räcker till, för att inte tala om otrygga barn som skulle behöva massor av vuxna i skolan som alltid fanns till hands som ett stöd i en vinglig värld. 

Hur ska det sluta? Jag brukar ställa frågan till mina barn och någon av dem säger att det vänder snart. Det måste bara vända. Sen släpper vi det hela och försöker ta vara på livet. Antagligen är det så lärare gör. Man orkar bara till en viss del bråka eller säga sin mening på något möte. Sedan går man hem och tänker att jag sa i alla fall vad jag tyckte. Men vi måste ju ta hand om ungdomarna, var ska de annars ta vägen? Så då går vi tillbaka i morgon igen och välkomnar barnen och repeterar grammatiken och tabellen och anstränger oss för att göra det liiiiite roligt. Det är ju snart lov. Vi orkar nog lite till.

/E


söndag 3 november 2024

EFIT

 Antar att det finns någon som tänker att EFIT är Effektiv Funktionell Intensiv Träning? Jadå, det är det också. Men jag tänker på EFIT som Ett Foto I Timmen. 

I min mer intensiva bloggperiod, då det var nytt och inte slogs ut av Instagram och annat, hade jag ett antal "bloggkompisar" i alla åldrar som läste varandras texter och funderade över livet ihop. Vi gav varandra sjukt mycket inspiration. Då kom också detta med EFIT upp och vi delade varandras vardagar. Poängen för mina bloggande vänner vara att någon föreslog ett datum och då fick man ta det som det var. Det blev allt från tråkvardag till fest, och man fick en inblick i det dagliga livet även med bilder. 

Det finns en hel del personer i min krets som ifrågasatte detta, vad skulle det var för intressant med att exempelvis se vad en person åt till frukost och sen vilka vantar hen hade på promenaden? Ja, jag vet inte om jag ids svara på det, det kanske handlar om att jag och mina EFIT-kompisar har skruvar lösa. Men faktiskt skulle jag ge en hel del för att min mormor skulle fått sätta sig bakom tangentbordet och knappa in EFIT när hon var tretton och ett halvt år. Jag kan fundera mycket över det - vad hade hon på sig, vad fixade hon för frukost, vad tittade hon på medan hon åt, vad sa hon till sin mamma som troligen redan då låg döende i kammaren och hur delade hon på småsyskon som slogs? Kanske en bild på någon hemsnickrad leksak, en gröttallrik, utsikt från dass...? Ja, ni fattar. 

Idag vimlar det av EFIT i cyberspace och det finns än idag en sida som knyter ihop det hela för den som vill, ettfotoitimmen.se,  fast jag har inte bidragit där. Däremot har jag som sagt funderat över värdet att se in i vanligt folks vardag. Det kan ju vara en tröst, vidga perspektivet, få en att skaka på huvudet åt fula mattor i ett vardagsrum...vad vet jag. Eller så är man helt enkelt sjukt nyfiken?

Jag har bestämt mig för att det kan finnas ett värde för eftervärlden, tänker på min familj mest. Hur såg en Allhelgonadag ut på Tegelbruksvägen 2024, sett ur bloggarens perspektiv? Tja, råkade ju vara en festlig dag:

7.00
Jag har tvingat mig att ligga kvar i sängen och titta på ljuset. Jag gillar inte rullgardiner men om man har gatan och grannen någon meter ifrån kan det ju finnas en poäng ifall man vill strutta omkring i sitt sovrum extremt lättklädd på mornarna. 

8.00
Hmm, fåglarna måste få mer mat och helst ännu fler ställen att gå på. Varför skulle inte även de ha en rad fast foodhak att välja mellan? Vi varierar oss med fyllda kottar, talgbollar, fröautomater och långa korvar med delikatesser intryckta i fett. Mmmm. Jag står länge och tittar medan kaffet rinner ner. Funderar på att skaffa högstolar så man kan sitta vid denna plats och käka frukost. Eller ska man stå och äta? Det verkar ju vara inne på en del ställen.

9.00
Frukostdags. Det är firardag. Gravsmyckning och födelsedagsfest. Allt på en dag. Mamma ska få ljus och lykta för första gången, andra ska uppdateras och tändas, jag ska läsa recept och göra inköp till middag och så ska hunden ut. 

10.00
Innan hundpromenad kommer den gamla receptsamlingen fram då jag har en idé om en passande efterrätt då födelsedagsbarnet inte vill ha tårta. Jaha, då kör vi på risgrynsbrylé. Gammalt säkert kort. Skriver inköpslista, diskar undan frukost, diskuterar var vi kan hitta bra gravlykta till mor och undrar vilka skor som passar till geggamojan som ligger utsmetad på marken. 

11.00
Vissa dagar tar det tid innan vi kommit ut ur huset för hundens dagliga lååångpromenad på förmiddagen. Vi gör som vi gjorde med barnen: skickar ut hunden på gården för att leka medan vi klär oss och går på toa. Det vet man ju hur lång tid sånt kan ta. Det vet hunden också så hon passar på att förbajsa på tomten. Dessutom tror jag nog att hon ser det som ett straff för att vi tagit på henne en löjlig kappa mot ovädret.


12.00
Jag tar bilen och åker på shopping. Gravlykta, risgrynsgröt, apelsiner och gelé... ja, med två kassar går jag ut på parkeringen och letar en kvart efter bilen. Var fan ställde jag den? Hm, är det nu jag fått en sån där minde hjärnblödning? Hade jag bil? Inser att jag ser kul ut där jag går i skitvädret dåligt klädd med två kassar och spanar åt alla håll, till slut med två kassar i ena handen (slagsida) och mobilen i den andra färdig att ringa maken eller räddningstjänsten. Var är bilen? Då ser jag den plötsligt. Jag hade ju inte den vanliga bilen utan makens arbetsbil. Skitarg hoppar jag in och räcker (inte, behärskning) finger åt en flinande gubbe som hade kollat in den genomblöta damen med telefon och kassar som irrade runt.

13.00
Grytan födelsedagsbarnet önskat står på spisen. Gör en familjemiddag, sa hon. Tacksamt gör jag en sådan efter hennes och mina barns idé om vad en sådan är. Ni vet, tända ljus, servetter, god mat och dryck och ett kök som får grävas fram efter mammans framfart.

14.00
En brorsa har kommit så hunden finner genast sin plats i soffan med snusdosan som kudde.

15.00

Bordet nästan färdigdukat, paket på plats och låtsasskumpa . Hon blir 33, 30 år sedan hon kom till oss. Minns att jag för en gångs skull önskade jag att tiden skulle gå fort, fort, fort så att allt skulle bli normalt igen efter turbulens med sjukdom och död. Nu har det gått 30 år, ingen tänker att hon egentligen är kusin till brorsorna. De är ett bra och tryggt gäng ihop, trots en del arga lappar från lilla syrran på 90-talet:
"brosor ej få röra den här".



16.00
Jag skruvar upp värmen och räven tittar på mig. Det var mammas, en sak hon var rädd om, som några tomtar från Nittsjö. Tomtarna är tyvärr trasiga efter tveksam hantering de sista åren men räven har alltid stått högst upp på någon hylla. Jag är glad att den överlevt. 

17.00
Födelsedagsmiddagen blir som vi alltid haft turen att ha det på födelsedagsmiddagar, god mat och prat och skratt. 33-åringen öppnar presentkortet och beordrar sin fästman att följa henne till Åre så snart det passar. Medan de smider planer ser jag ut i mörkret och bort på höghuset Fagerskrapan och undrar vilka som bor där och vad de gör just nu. Fantasin tar fart och jag börjar skissa på en bild i huvudet. 

18.00
Under kaffe och efterrätt får jag plocka fram gamla album då vi måste reda ut ett minne som jag vet finns på bild. De vuxna barnen, som sällan ser gamla album, fastnar i minnen och skrattar åt sig själva. Födelsedagsbarnet undrar t ex hur vi föräldrar kunde tillåta henne "att se ut sådär" och visar en bild på sig själv under punkperioden. Bilden ovan är tagen innan hon blev lillasyster. Där var hon "bara" kusin, typ tolv år innan punkperioden.

19.00

Tolv timmar har gått och de vuxna barnen blev små igen när de tittade på gamla bilder och länsade godisskålen som vi hade fyllt för att ha som muta för alla monster. Som inte kom. Alla måste se Idol på TV och sen är det slut på dagen och jag har dokumenterat med ett foto i timmen ungefär. 

/E








fredag 1 november 2024

November. Nyckelord: ont, ljusglimt, blötsvart geggamoja, förändring, snygg uppläsare, middag och EFIT.

 Det är den första november och vi är inne i en månad jag har svårt för. Det brukar vara blötsnöregn och lite vind på det, då lider jag av min artros. Ont hela vägen. Sen blir det bättre igen. Men november är en skitmånad ur den aspekten. För övrigt saknar jag mamma och alldeles tydligt blir det när november träder in i våra liv med mörker, kyla och klibbig blötsnö. 

De sista tio - femton åren sa mamma att november var hennes favoritmånad. Utan förklaringar. Jag ifrågasatte det ett par gånger då hon avskydde snö, kyla och mörker. Vad är det som är så fantastiskt med november, mamma? Vad är det du gillar mest?

Jag fick aldrig något riktigt svar på det. Något hade hänt samtidigt som hennes förändring i övrigt skedde. Vilket inte alls behövde vara dåligt. Det var väl bara bra om hon övergick till att bli sams med den mörka årstiden.  Det kanske var samtidigt som hon slutade dricka kaffe, en gåta för oss omkring som visste att utan elvakaffe stannade världen. Utan kaffe olidlig huvudvärk, oförmåga att tänka klart, energilöst. Om det hade varit min dotter hade jag direkt förstått att hon blivit avrådd via någon influencer eller skumma råd på tiktok om att kaffe dödar. Men mamma hade inget internet. Hon bara svängde om. Nåja, all förändring behöver inte vara till det sämre. Hon blev även vegetarian på ålderns höst, redan innan hon slutat med kaffe. Sunt, tänkte jag, som hurrade det och var glad att hon ändå åt fisk och ägg. När hon började tappa förmågan att laga sina egna måltider lagade jag matdosor och ställde in i frysen varje vecka. Fyllde kylen med plockmat, så vegetariskt som det kunde bli. 

En hemtjänstpersonal som kollade upp henne under sista tiden hemma tyckte att hon åt dåligt, inget kött, liksom. Det var innan det vimlade av personal från fjärran länder som hurrade för böngrytor och fisksoppor. Jag bevakade mammas kosthållning även efter att hon flyttat till hemmet och såg till en början att de följde hennes önskningar. Tyvärr tror jag att hennes vegetariska livsstil sakta fick dö ut av olika skäl jag inte vet eller tänker rota i. Då var mamma även en kaffedrickare igen, när hennes minne liksom hade hoppat över de sista femtio åren. Jaha, man får vara nöjd med det. Kanske hade hon bestämt sagt till personalen att nu gillade hon allt kött som fanns. Precis som hon gillade november. 

Så vad står november för i min värld? Nu (när jag så mycket tid ?!?!) finns utrymme för åtgärder. Ja, jag ogillar den här tiden för det är ont. Men det finns massor av ljusglimtar. Den första är att vi hastade till butiken och köpte en oherrans massa läskigt godis för att alla läskiga monster som brukar dyka upp skulle få en muta. Men något har blivit fel - godiset ligger i en slarvig hög på bänken i köket. Inga monster. Kan det bero på elstängslet för hunden? Slog det mig, igår.... 

Ja, få se, då har vi Allhelgonahelg och gravsmyckning. Mammas första. Inspektionen sade mig att det krävdes en del då jorden kring graven fortfarande är som en blötsvart geggamoja och möjligheter

för fina dekorationer är nada då stenen försvinner. Än så länge. Jag får göra några studiebesök för att se hur andra gjort som har liggande gravstenar. Just idag ifrågasätter jag vårt val. Men med tiden blir det nog bra. Är gravsmyckning en ljusglimt? Hm, jaa, det är det nog. Jag gillar att pimpa saker.

Sen är det en massa marknader att vara med på och sälja boken om Egon, som nu också kommit om ljudbok. I morse satt Elin och jag och lyssnade på ljudfilen. Vi godkände den direkt. Uppläsaren var perfekt. Lite efterforskning visade även på att han ser mycket bra ut, vilket vi tyckte var ytterligare ett plus. Nu kan man se honom framför sig, när han med inlevelse läser vår bok för hela världen. Eller, ja, nästan.

Dessutom ska vi ha födelsedagsfest för Therese (hon önskar ALLTID familjemiddag, "så där som vi alltid har det eller åtminstone hade när alla var hemma", brukar hon säga.) Jag är tacksam för det. Då bekräftar detta det jag minns från tonårstiden och bakåt. Stora familjemiddagar med extra god mat och helgkänsla.  

Vi är bortbjudna på middag en helg och en helg kommer förhoppningsvis min bror och en helg är det bokklubbsmöte med härliga diskussioner om livet och lite om boken vi läst också. Sen är det slut på november. Herregud. Jag kommer inte ens att hinna gotta mig i självömkan över min värk. 

Därefter börjar ju julbaket. Jag kommer att ha fullt upp, oroa er inte. Lite jobb är inplanerat i december. Jag kommer vid behov att återgår till läraruppdraget, men det är en utmaning, ska jag säga. Mer om det en annan gång. Det finns massor att skriva om det. Just nu känns det inte som en bra idé när jag ska försöka förbättra mitt yttre från mysbrallor och slapp tisha till något lite mer städat inför middagen. För än så länge har jag inte riktigt gått på trenden "vem-fan-bryr-sig" som en del så hurtigt säger om sin pensionärsvardag. Men jag lovar att jag är på väg dit.

Återkommer med det roliga gamla påhittet EFIT. Fundera på det du. En ledtråd är att det tar en hel dag och att det kommer att synas här efter två dygn om jag är riktigt duktig.

/E