söndag 14 augusti 2016

Juli - högsommar. Rapport från 300-mila på en BMW.
Sommaren har hittills varit så varm och vacker som en sommar nånsin kan vara. Och som vanligt har vi rest. Etapp ett - Bergen.
Nu går vi på nonchalant rutin. Packlistan prickas av, hojarna tankas och så drar vi när andan faller på. Ofta sent eller skittidigt. Sällan mitt på dan. Tältet är alltid med för säkerhets skull. Men vi har på senare tid ohämmat bokat vandrarhem och stugor då det inneburit mindre stök och mer semesterlyx. 

I år hade vi sett ut en tur från Östersund via Bergen till Danmark och hem mellan Vänern och Vättern och senare Gästrikland typ. Men ibland blir inte allt som man tänkt sig. Våra hojresor har alltid funkat enligt planerna men denna gång ändrade vi resrutten av olika orsaker i Bergen och for hem. Det viktigaste var ändå att få träffa sonen i Bergen en hel vecka! Mammahjärtat kände sig upplyft länge efter det och gör än.

Vi startade med att åka till Trondheim och sova där. Transportsträcka - detta ord som innebär att bara ta sig från stan. Så långt det går. Efter en natt på Singsaker kunde vi starta mot Bergen och hålla oss till E39an, samma rutt som för ett par år sen. Kändes bra. Då skulle jag få passera den där trollska, gröna dalen igen. Efter Bergen var vår ursprungliga idé att åka längst kusten ner till Kristiansund och ta färja till Danmark. Men vi ändrade det hela till att passera Hardangervidda och köra in i Sverige direkt via Stenungssund. Och sedan hem. Så fick det bli.

Bilder får tala. Det är det bästa. 

Middag intages efter start i Åre på gamla kära Bykrogen som degraderats till ett simpelt Sibylla. Vi sitter och ser ut på vägen och där satt jag också för 40 år sen och glodde. Då väntade jag på min nuvarande livskamrat tillika ressällskap. Hur det kan bli. Nåväl. Vädret är ju toppen och vi är på väg till Trondheim...

....och som vanligt till Singsaker sommarhotell. Där har vi varit några gånger nu. Vi sover gott och äter god frukost för billig peng. Rekommenderas.

Eftersom jag gärna vill se Ålesund har vi bokat in oss på hotell ett par nätter. (Lyxliv för åldrade bajkers..?)
Vi kör efter gps därav olika små utflykter på ställen som inte alltid är så framkomliga. Men utsikten är ju vacker. Jag har ingen aning om var detta är men definitivt i närheten av Ålesund.

Aha! Gratis lefser i rullpack. Ålesunds Flyghotell levererar. 

Ålesund

Uppe från Fjellstua har man panoramautsikt över stan. Vi fuskar och åker sightseeingtåget dit upp. Andra går ca 400 trappsteg upp på berget och torkar svetten ur pannan. Värmen är det inget fel på.

Ålesund åt andra hållet från Fjellstua

Gott om vatten i stan.

Byen är känd för sin jugendstil. Stan brann ner och byggdes upp igen, nästan alla hus i centrum är i jugendstil.

Liten båt i icke-jugendstil.

Gatuvy. Vi promenerar och går runt stan.

Vi lämnar Ålesund och ger oss ut på vägarna igen med destination Bergen. Det är många färjor på vägen om man tar E39an. Vid ett tillfälle passerar Hurtigrutten i ett litet sund.

Bilden ger ingen rättvisa åt platsen. Men denna dal, som man åker genom, söder om byn Jölster och ca en mil framåt, är helt fantastisk. Man är helt omsluten av gröna väggar som av och till tycks lodräta. Till höger finns ett kristallklart grönt vatten som inte syns i bild, en älv. Jag får en känsla av sagan om ringen....

Färjefolk

Så kommer vi då fram till Bergen och denna glade bartender ska se till att pappan får sin 60-årspresent förverkligad: whiskyprovningen på The Tasting Room som vi väntat på sedan i april.


Lite barhäng har vi allt. 


Bloggerskan flanerar i ett Bergen med hög luftfuktighet, som man säger...

Här är andra flanörer inför trivsam samvaro i en fin stad.
Glada damer i en gul bil i en rockig och rollig restaurant a la Pulp Fiction

Glada killar i andra änden av den gula bilen i den rockiga och rolliga restauranten a la Pulp Fiction.
God mat får vi också.

Efter en god middag blir det till att röra på benen runt stan. Så fint att bli guidad av dessa två Bergenbor.
Som sagt

Kvällssol. Mmmm...

En kväll att leva länge på.

När solen försvann...

...gick vi in på en liten pub som var en fröjd för (bildlärar-)ögat. Fullt av grejer, tavlor, teckningar, prylar och lagomt galet över huvudtaget. Bar Barista.

En nattlig runda i de centrala delarna av Bergen.


Midnatt. Närmast en liten båt som till vardags skjutsar människor över vattnet i viken.

En annan dag besöker vi Magic Ice isgalleri. Nyöppnat. Vi fryser och dricker vindrinkar ur isglas. Galleriet hyllar Grieg, Munch och Klimt.
Isdrottningen

Som att gå i en frysbox.OK, en bild på iskungen också. Vin och tranbärsdricka i en smaklig blandning. (Svalkande gott...)


Ute är det varmt. En liten plats på Bryggen.

Stadsvy.

En annan stadsvy.


Nu blir det whiskyprovning!

Under ledning av sonen smakar och luktar vi på allt som dukats fram för oss i The Tasting Room´s källare. Det blir en resa genom Skottland, proffsigt guidad av Staffan.
 Vi både skaffar favoriter och avfärdar någon. Roligt och trevligt och intressant. Det vill vi göra om!En nattlig bild på Bryggen efter en trevlig kväll. Snart dags att åka vidare.


Packning av hojar på Neumanns gate.
Vi snirklar oss fram längs vattnet på smala vägar. Målet är nu att ta oss över Hardangervidda så småningom.

Vi pausar på Lothe camping i Utne vid Hardangerfjorden, mitt i äppelodlingsområdet. 

Under en promenad på kvällen råkar vi passera Norges största träd (?), i alla fall till stamomfånget.
En gammal ek.

Och här odlas äpplen och sedan bryggs äppelmust.

Nu blir det åka av. Nästa dag bjuder på en del moln till att börja med, men vi ska ta oss över fjället.

Dimman lättar

Stigningen börjar. Paus för att se tillbaka.

Trollstigar finns det överallt. Även här.


Molnen lättar och vi gör en vidunderlig resa över  en del av Hardangervidda.
Våffelpaus på fjället.

Avslutningsbilden på etapp 1 av vår hojsemester sommaren 2016 får komma från Karlstad.
Därifrån raka spåret hem.
Kallstasola skiner och vi vilar på hotell igen. Det är det värt.
Vi ska smälta Hardangervidda och längta efter nästa upplevelse en annan gång.


Lev väl!
/E.

Inga kommentarer:

Lite babbel från skrivbordet där jag sitter och ÄGER tiden.

Två veckors ledighet innan vår planerade resa som vi hållit på med sen i julas i princip ska bli av. Husbil inköptes på impuls (nästan) och ...