tisdag 14 maj 2013

Avslut på ett projekt. Är det grönt ute, eller...?

Ja sa till maken:
Om jag inte skaffar ett bildprojekt igen eller skriver lite egna tankar så kommer jag att vittra sönder.
Jaa, sa ju han, som vet hur det är. Han känner ju mig, menar jag.

Våren har varit en av de mest intensiva arbetsvårar jag gjort i mitt nuvarande ämbete. Visst, vårar kan vara fulla av plötsligt uppkomna jippon och nåt som heter betyg och en del annat man ska dokumentera. Men just denna vår skulle vi ju avsluta ett gigantiskt skrivprojekt där en yttre faktor medverkade - ett tryckeri. Deadlines är ibland till för att skjuta på, men här har det liksom varit skarpt läge nu ett tag, med jobb dygnet runt. Inga texter får skickas iväg till tryckning utan korrektur ända in till minsta kommatecken. Det menar jag å det strängaste. Alla ska väl känna sig urstolta över sina verk när 87 unga författare ska få stoltsera. Och svensklärarn har fått slita så våren har sprungit förbi nästan. Kvällspromenaderna är obefintliga.

Till vardags kan  man ju alltid lämna tillbaka ett manus och beordra rättning - läs igenom och sätt ut skiljetecken på rätt plats! Kom tillbaka om en vecka. Typ. Men i detta läge får man lusläsa och korrigera hela tiden varje mening, varje sida i all sköns typer av texter, allt från spökhistorier och blodstänkta mord till lastbilsbeskrivningar och kärleksromaner. Omslag och titlar ska diskuteras, upphovsrätter undersökas, tecknade bilder scannas och redigeras.....ja, det senare har legat mig varmt om hjärtat och hur det var den dagen datorn brann upp kan ni ju tänka er. Nå, den brann ju inte fysiskt - troligen hade jag slitit ut den, varpå hårddisken fick nog. Kanske. Tack gode gud att jag gift mig med en datatekniker! Han rådde bot på både gråtande hustru och utbränd datorhjärna.

I kvällningen sitter jag i vardagsrummet (har bytt från köksbord till myshörna) och avslutar sista boken. En bok om bilar. Lyckats hitta bilder som är tillåtna och laddat minnespinnen för nu ska tryckeriet få göra sitt. Själv ska jag ta semester. Ägna mig åt nationella prov och betyg. Rita lite. Skriva lite blogg....

Jag avvaktar med anteckningar om hojresan i söndags. Den behöver ett eget kapitel. Kommer sen, ungar, kommer.
//E               http://op.se/optv#2idJ8S0W4LjmVONnCEc84w

2 kommentarer:

Ingemar Edfalk sa...

Vilket projekt! Om du har hittat på det själv så får du förstås skylla dig själv, men borde ha lönehöjning snarast!

Eva sa...

Nja, jag brukar ta reda på vad andra skolor pysslar med när det gäller skapande-skolapengar och hittade detta. Vi är ensamma här i Jämtland om detta just nu, vad jag vet. Du ska få veta vilket projekt jag funderar på till nästa år....vi har redan sökt pengar. Men det törs jag inte skriva om här.
:)

Lite babbel från skrivbordet där jag sitter och ÄGER tiden.

Två veckors ledighet innan vår planerade resa som vi hållit på med sen i julas i princip ska bli av. Husbil inköptes på impuls (nästan) och ...