tisdag 2 januari 2018

Hejdå 2017 med 24 bildminnenJa, det var det året, det. Som alltid sitter man här och funderar på vad som hände eftersom allt bara swishade förbi. Som alltid och som vanligt. Men tittar jag tillbaka ser jag ju att jag har varit med om så mycket. Igen och igen och igen. Jag är innerligt tacksam för mitt liv. För att jag får dela det med min fantastiska familj, släkt och vänner. För att jag har möjlighet att resa och göra roliga saker och för att jag är frisk. Här är året i bilder som inte bara visar vackra vyer. Tjohej.


JANUARI
Överraskningsresan till kungliga huvudstaden för att överraska en unge som fyller jämna år var ett uppiggande inslag i mörk vintertid. Vi bilade glatt ner efter ett par månaders smusslande med hemliga meddelanden till berörda gäster och så plötsligt satt vi där på en bra krog och fick se en minst sagt förvånad yngling kliva in i festligheterna. En höjdpunkt helt klart, detta firande. Och vissa åt blodpudding.... inte ofta man beställer en tallrik blodpudding på krogen. Jojomen. Fint ska det va! 

JANUARI
På hemväg från Stockholm fick vi en oövervinnerlig lust att åka till Stockholm. Redan helgen därpå, det var ju MC-mässa. Sagt och gjort. Biljetter till tåg beställs under tiden vi kör norrut och så packar vi inte upp Stockholmsväskan utan vänder och åker igen fem dagar senare. "För att vi kan..." säger maken ibland. Fnissigt håller jag med denna gång. Och mässan var väl ok. Nu har vi sett den också och gjort några nödvändiga inköp inför kommande irrfärder.


FEBRUARI
NÄR blir det sommar? Jaja, det är bra att det är vinter och går att åka skidor och skotta lite snö och se ljuset sakta återvända och... Men ändå. Vi tar fram grillen. Låtsas lite. Äter grillad korv och tittar på ett genomfruset växthus. Undrar om vi lyckas odla och om vi lyckas åka på semester trots odlingar? 


MARS
Vi tar en tur till Tallinn. Där har inte jag varit och mars brukar betyda slut på oxveckorna som i alla fall jag kallar veckorna efter jul och fram till sportlovet. Det mest bestående minnet av denna tredagarsresa är god mat och dryck. Inte på restaurangen där detta betongsvin poserar utan på en annan där vi direkt hamnar i 1920-talet och får äta gudomlig trerätters för nästan inga pengar alls. Servitris med stärkt förkläde passade upp. Garanterar att vi återvänder vid tillfälle.

APRIL
Nu är det London som gäller. Förra årets 25-åring önskade att få resa till London med familjen, tänka sig. Vi som reser en hel del bokade billigt hotell i trivsamma kvarter för att kunna lägga pengar på annat än sovplats. Något konfunderade över standarden intog vi våra rum. Ja, det funkade, inga löss och rent. That´s it. I övrigt fanns att önska för ungdomarna. Vi gamlingar tycker att sånt är baggisar: "Man ska väl inte va på rummet heller?"

APRIL
Seightseeing natten lång. Ungarna gick åt sitt håll och vi gick åt vårt. Ibland möttes vi och åt middag.

APRIL
Promenad på Frösön. Äntligen vår och en uppmuntrande vägskylt.
  

MAJ
Stockholmsweekend.
Familjen Katt har fullt upp. 

MAJ
Nu ska gamla mor flytta. Känslomässigt jobbigt, men vi arbetar hårt med att få till det med tömning av lägenhet och flytt till servicelägenhet. Allt på en helg. Inte kul men nödvändigt. Tankarna far hit och dit när allt är på plats. Kvar finns en lägenhet att städa och saker att ta vara på. Beslut om vad som ska vara kvar och vad som ska säljas och vad som ska slängas och vad mamma behöver ha omkring sig. Konstigt. Det ska väl hon välja. Ingen annan. Men när det inte går. Vad gör man då? Samtidigt lättnad över att få känna sig trygg. Det har varit ett par mycket tuffa år innan detta. Mamma får med sig sina katter och alla viktiga minnen. Kvar blir dock en del, det är ofrånkomligt. En låda med bilar hittar vi långt in i ett skåp. Mammas egen leksakslåda för besökande barnbarn. 


JUNI
Sommarlov och vila, vila för själen. Packar väskan med det som behövs på semestern. Nu ska vi ut på årets stora äventyr. Vägrutten är inlagd i GPS, kartorna framplockade, motorcyklarna tankade och vi är taggade, minst sagt. För ovanlighetens skull - inte Norge. Vi åker direkt söderut. Siktet inställt på sydvästra Danmark. 


JULI
 Genom ett småkallt Sverige och ett regnigt Danmark kommer vi till solen till slut. Vi kör en vända på stranden med motorcyklarna och förundras över var vi är och vad vi gör.... Här är tyskarnas och danskarnas semesterparadis Sylt mycket nära, men till den ön tar vi oss inte nu. Vi får nöja oss med Römö. Så stor och hårt packad sandstrand att man just tar bilen eller hojen fram till vattenbrynet. 


JULI
Genom Östtyskland efter några dagars paus i Lübeck. Asfalt eller betongblock - whatever. Vi tar oss fram!
JULI
Vi närmar oss polska gränsen. Vi måste äta, blodsockret ska ligga på en stadig nivå. Ont om snabbmatsställen som kan ge oss någon energi så vi kan ta oss in i Polen innan kvällen. Då ser vi i en liten by en skylt som påminner om café så vi går dit. En samlingslokal visar oss att vi hamnat på någon typ av servicehus. Vi förklarar med teckenspråk att vi vill äta något och undrar var man kan göra det. På något vis förstår damen oss och vi lyckas förstå att hon kan sälja lite lunch till oss. Så vi får komma in i köket, peka i grytorna och betala en liten peng. Så då satt vi där och fnissade och åt (hyfsat gott) på ett ...ålderdomshem? Mätta och nöjda plöjde vi vidare längs Östersjön.


JULI
En veckas vila vid polska kusten. God mat och spännande omgivningar. Och överallt tas selfies.JULI
Växthuset växte snabbt igen till en frodig djungel. Hemkommen från semestern fick vi ta tillbaka ansvaret för gödning av djungeln från våra barn och tacka för lyxen att ha ungar som bor nära och ställer upp. Det blir några sittningar i växthuset, men kylan försenade tomater och gurkor och andra spännande ätligheter. Nåja, blommorna var ju vackra! Och för mig som har ögon känsliga för grönt så är detta ett paradis.JULI
Sommaren är lång och vi tar en helgtur till Riga. Nu blir jag kär i stan och känner att jag vill återvända.
Det är varmt och härligt, vi ser så mycket vi kan på ett par övernattningar på ett utmärkt hotell och äter och dricker lyxigt, återigen för lite pengar. Våren och sommarne har bjudit på mycket historia och många tankar virvlar runt. Estland, Lettland, Polen och Östtyskland... mycket finns kvar att se och fundera över. 


AUGUSTI
Bryggan ska förankras i sommarparadiset Näkten. Borta bra men hemma bäst. Vi styrker oss med lunch innan vi dränker betongklumparna. Den här sommaren tar vi nya tag kring vårt sommarparadis efter flera års frånvaro, mycket pga ointresse från tonåringar att vistas med föräldrar på plats utan elektricitet, rinnande vatten och i radioskugga. Men nu så....

AUGUSTI
Utsikt från dass. Viktig bild på viktig plats.

AUGUSTI
Ön. Återsedd för första gången på minst femton år. Allt är sig likt och vi njuter i sensommarsol, äter melon, lyssnar på Näkten och känner tjärlukt blandat med sjölukt och tjära. Även hemvändande ungar och såna som finns i närheten njuter av vårt smultronställe.SEPTEMBER
OK, då, en liiiiten Norgetur. Man bara måste ju avsluta hojsäsongen med något. En dagstur på 70 mil: via Åre och Hell mot s Selbu och Tydal och Funäsdalen och sen hem... Wowh! säger jag bara. Vi rundade Sylarna vägledes och fick en ny favoritrunda att dagsköra på köpet. Nu kommer vi på att vi ska göra om rutten och bo över på hotellet i Stugudalen. Maken vilar i gräset.

SEPTEMBER
Sanslöst stor buffe av efterrätter i Selbu på vägkrogen.

OKTOBER
Stockholm för femte gången detta år. Nu ska vi få se en unge på scenen live. Ett rockband på en pub i en höstig stockholmsnatt. Det blev superbra, det!

NOVEMBER
Lätt rastlös över bristen på ljus målar jag några bilder och försöker fånga en stämning från min barndom. Kanske finner jag den. Gör en skiss i ritboken.


DECEMBER
Julen har delvis passerat, hemvändare far och andra kommer. Mamman bakar mormors krus och i soffan sitter ett par bröder och slappar. Tack livet, för möjligheten att ha en rofylld jul utan måsten och katastrofer. 


Vad tar jag med mig och vad kan jag använda? Och som Maud en gång sa när allt går ont: vad ska jag lära mig av detta? Vad är det jag får nu? Vad är meningen? Den frågan ställer jag mig ofta, för även om jag som vanligt haft ett toppenår med massor av resor, spännande möten och äventyr så finns det naturligtvis sånt som tynger. Jag har valt att fokusera på roliga saker i min blogg och faktiskt uppskatta livet jag har möjlighet att leva. När vi tar för givet - då blir det svårt när det plötligt inte stämmer.

E.


Inga kommentarer:

Lite choklad, så...

God fortsättning på dig. Jag hoppas att du dricker mycket choklad. Glöm för all del inte den gamla hederliga vattenkakaon: en rågad matsked...