tisdag 21 januari 2020

2019 års guldkorn. Livet går vidare. Och nej, jag skriver inte mycket. Och ja, jag vill skriva mycket. Men troligen har allt sin tid.Året började med


JANUARI
Första månadens största happening är att den yngste sonen fyller trettio. Trettio. Trettio? HUR kunde det komma sig? Han var ju nyss en charmör som inte ville ha tufsigt smör på mackan och som inte ville se ut som en pälsboll i huvudet. Men vi får i alla fall möjligheten att bjuda på en fonduefest och glädjen att planera födelsedagspresenten tillsammans. Efter lite funderande blir det en resa till Lofoten så småningom med husbil och valsafari och kanske en tur ner till Bergen. Kommer två meter son att få plats i en husbil, tro? Vi ska nog hitta en lösning!
FEBRUARI
Mamma fyller år. Vi firar med tårta och choklad och kramar. Trots att mamma oftast lever i sin egen värld blir det så roligt när vi ses och det gör vi i och för sig ofta. Vi försöker ha fest så ofta det går. Det finns alltid nåt att fira. Om man tänker efter. Just den här dagen är det i alla fall födelsedag. Och mamma gapskrattar när jag säger att hon fyller 89 och väljer att inte tro mig. Ja, skit samma, säger jag, vem bryr som några ovidkommande siffror. Huvudsaken man får käka tårta.



MARS
Vi tar en tur till Malaga på mitt sportlov. Det är rätt tid. Svensksommarklimat. Långkallingar på på kvällen och t-shirt på dagen. God mat, minnesvärd tur till Gibraltar och en trivsam stad. Vi ska nog åka hit igen.  

APRIL
Vi har köpt en gammal husbil och nu ska den premiärköras. Man måste ju se att allt funkar innan sommarresan med T. Vart ska vi åka då? Vi åker till Värmland. Kanske har vi tur och kan besöka Lerins Sandgrund. Ett stopp vid Siljan i det fantastiska vårvädret är inte fel. På nåt sätt hör det här till min barndom och ibland kan jag längta till Siljanstrakten precis på samma sätt som jag längtar till urhemmet i Såå. Några ryttare njuter av sol och lågvatten. 

EVENBACKEN
En viktig plats. Ett riktigt guldkorn. Härifrån kan man se ner till barndomshemmet fast det inte syns bland alla träd. Här får man hoppas det fortfarande kommer att gå att ströva omkring. Jag är för evigt tacksam att jag fick växa upp där nere i dungen fast mamma inte tyckte hon kunde se tillräckligt mycket av skutan. 


MAJ
Son nummer två har flyttat till Malmö och vi gör en rekognosceringstur för att se hur det unga har det i sin nya hemstad. För långt bort för mammahjärtat men allt kan man inte bestämma över. Vi ser det som en fin möjlighet att se en annan del av Sverige lite oftare. Vi hinner med Köpenhamn också, en snabb tur över en dag medan D och A jobbar. 

JUNI
Jag följer moster M till en av mina tanter. Mina tanter är ett kapitel för sig. Man måste minnas och vara rädd om de som betytt så mycket i en trygg uppväxt: julgransplundringar, barnkalas, byfester, kakor och karameller och senare extramorsor som brydde sig. Nu är tyvärr de flesta av mina tanter borta men de som finns kvar är sig lika. Det blir en av sommarens finaste förmiddagar där i köket med kakor och tårta och babbel om livet.

JULI
Ja, nu är vi på väg på Lofotsäventyr. Vilken resa! Under två veckor åker vi till Andöy för att se valar och sedan ner till Bergen för att se hur S har det. Det blir trångt och inte alltid så bekvämt men ändå skönt att ha huset med sig. Lofoten är ett oändligt äventyr men nu håller vi mest till norr om Lofoten där vi åker båt några timmar för att se valar vilket vi också lyckas med. 

JULI
Efter en lång resa från Nordnorge ner till Vestlandet stannar vi några dagar i Bergen och sönerna kamperar ihop ett par nätter. Det är många besökare i Bergen denna vecka, skepp från världens alla hörn har samlats, Tall Ships Race. Det är väldigt mycket folk överallt och det blir en utmaning att titta på olika saker eftersom det annars lite småregniga Bergen bjuder på strålande sol för det mesta eller också en kvävande fuktig värme som ligger som en filt över oss svettiga turister. Vi tar turen över Geiranger och Trollstigen hem. Varför inte? Vi är ju i Norge!

JULI
Älskade Näkten, plats för fullkomlig vila och njutning. Bryggbåten tar oss fram mellan öarna och det är makalöst att duka upp lunchen på flotten för att sen ta ett dopp vid någon ö.

AUGUSTI
Vi utnyttjar alla fina kvällar vi kan, tur det inte är så långt till stugan som ligger där bland granar och tallar, knappt synbar från bryggbåten. 

AUGUSTI
En tur till Stockholm och Ulriksdals slott för att se Diggiloo, en julklapp till maken. Det var bra, mycket bra, och efter en fin show fick vi också uppleva utmaningen att stå mitt ute i ingenting utan att veta hur man tar sig hem till hotellet. Inga bussar och bara förbeställda taxibilar. Nåja, vi fick en också, så småningom. På köpet fick vi bjuda en tvivelaktig tant på skjuts. Man får glädjas eller förundras över alla små möten man gör i udda situationer.

AUGUSTI
När ska vi åka hoj, då? Detta husbilsåkande har inverkat menligt på hojåkandet. En ny erfarenhet. Vi måste bara ta en tur. Mot Norge igen! Bara över en helg. Men ändå. På väg norrut kommer vi på att vi har bröllopsdag och vänder mot Trondheim och tar in på hotell Nidelven för att fira med Norges Bästa Frukost. Inte så illa. Vi åker över fina Skalstugan och ner i Verdal och tar vägen "bakom" Trondheim så vi får åka färja in till stan. Så fina vägar! Och den där frukosten var verkligen över hövan. Jo, det är fint med åtta sorters juice och tio sorters äggrätter men man blir ju liksom mätt lika tidigt som vanligt. Fast för den som vurmar för hotellfrukostar kan jag rekommendera å det starkaste.
Tack och lov att vi bor där vi bor och kan åka dit vi vill åka. Maken vilar sig i mossen, i fall du undrar vad han gör.

SEPTEMBER
Ja, nu är altanbygget igång. Åtminstone ska vi ha ett golv innan det blir jul. Mörka höstkvällar står vi ute och pysslar.

OKTOBER
Stockholm igen. Nu får vi gå på Malmöbandet Flow´s spelning på Broder Tuck. Spännande. Skåningarna levererar och vi får umgås med en rockande son. 

NOVEMBER
Kanske man ska baka lite bullar? Sånt förekommer knappast nu när vi inte har några hemmavarande bullätare längre. Men det blir ju advent, jul och faktiskt långt innan dess, fars dag. Baka, vinter och söndagar hör ihop för mig. Fråga mig inte varför. Hur som helst är det en bra kombo. 

DECEMBER
Pärlemormoln, julstök, hemvändare, matlagning och lite mer bullbak. Den där fantastiskt fina dagen när jag och Therese står i köket i timmar och julstökar mat. Vi gillar det. 

DECEMBER
Ja, det blev en kort vinter innan julafton. Vi passar på att ta en bild så man har bevis. Visst är det vackert med allt det vita. 

DECEMBER
Julafton. Granen i köket. Paketen under. De vuxna barnen som förser sina gamla päron med omsorger och besök till jul. Att få rå om varandra är den största julklappen. 

Låt oss se om fler bokstäver hoppar fram detta år.
/E

Inga kommentarer: