fredag 18 juli 2014

Rapport från en BMW sommaren 2014


Att vi skulle styra hojsemestern mot Norge igen var självklart av flera skäl. Det första var att vi har en son i Bergen, det andra att man aldrig blir mätt på norsk natur och det tredje att vägarna är så otroligt fina överallt.  Dessutom är det trevligt att campa i Norge, både prismässigt och känslan av att inte få sämsta platserna fast man inte har husvagn.

Efter Norge hade vi inga planer, bara att vi skulle ta oss hem igen, gärna på nya vägar. Vi hade också fått en inbjudan under resan till goda vänner i Dalarna som vi inte träffat på drygt 20 år (!) varför vi bestämde oss för att försöka pricka in detta på hemvägen. Allt annat fick väderkartan styra. Därför hamnade vi i Danmark en sväng.

Det började med regn och allmän seghet. Söndag 28 juni satt vi vid middagsbordet och hade skjutit upp resan till nästa dag. Renovering (mest) och en ostrukturerad packning hade gjort oss matta. Men så hände det som brukar hända oss: vi bestämde oss för att bara dra. Äsch, vi far till Trondheim eller nåt, det är ju bara nån timme bort. Så vi stängde huset och for strax efter 18-tiden. Före 22.00 checkade vi in på Singsaker Sommarhotell i Trondheim och kände semesterblodet flöda i ådrorna.

Vägval för intresserade, anteckningar som ger er tips om bra och trevliga hojvägar, (eller för all del annat fordon):
Östersund  - Trondheim E14
Trondheim - Bergen väg E 39 med sju färjeturer (var beredd på hårnålskurvor, smala vägar, backar och stup. Men kvalitén är god och trafikmoralen likaså.)
Bergen - Stavanger - Hirtshals (Danmark) färja med Fjordline
Hirtshals - Fjerritslev väg 55 och 11.
Fjerritslev - Frederiksvaerk väg 29 och 26 till Aarhus, färja till Sjaellands Odde, väg 21 och 225, färja till Hundested, väg 16 till Frederiksvaerk.
Frederiksvaerk - Helsingör väg 205
Helsingör - Falkenberg E6
Falkenberg - Ullared väg 154
Ullared - Habo väg 154, 156, 26 och 195
Habo - Hjo väg 195
Hjo - Varnhem väg 194 och 49
Varnhem - Kristinehamn väg 48 och 64
Kristinehamn - Leksand väg 64, 63, 60 och 70
Leksand - Östersund väg 45, 84, 315, 316 och 45 igen, bara för att det är trevligt att åka över Vemdalen.

I Björnänge stannar vi för att justera kläder efter väder och ser hur regnet börjar avta västerut. Det lovar ju gott....


Singsaker Sommarhotell (under höst och vinter studentbostäder) för tredje gången. Eller är det fjärde..? 
Det är ett bra boende för lite pengar och frukosten är ordentlig. Rekommenderas! Som synes är vädret på gång att klarna upp och morgonen kommer att bli fin för hojkörningJag har parkerat på HOJparkeringen där släpvagnen står. Envist tränger jag mig in bakom....På måndag morgon fortsätter vi i ett soligt hojväder ner längs kusten på väg 39. Vi åker som vanligt genom ett fantastiskt vackert landskap med fjäll, fjord och hav omkring oss. Vi har siktet inställt på någonstans söder om Molde och hamnar i Ålesund.


Vi fick slåss om platserna på Volsdalens camping  med ett annat och större hojgäng på fler än två personer. Dom vann. Men vi hade det mycket bra, fantastiskt trivsamt bemötande och prisvärt. Utsikten var det heller inget fel på.


Soppkokaren har en bekymrad min eftersom vi glömt tabascon  (också) hemma och det är långt in till stan.
Men allt ordnade sig, vi njöt av Trangialagad mat och kände att alla bitar förr på plats i tältvärlden. Äntligen sommarsemester! Nästa dag är det bara att köra till Bergen. Det blir en spännande resa!

Landskapet skiftar och erbjuder som vanligt vackra vyer överallt.
Vägen är fin, delvis slingrig tätt intill berget uppför eller nerför, delvis bredare och  plattare i närheten av hav och fjord. Det känns som en utmaning att bosätta sig i Bergen - är det kanske här världens ände ligger? Bilderna får tala för sig själva om resan till det som sägs vara Europas regnigaste stad. Det var inget fel på resvädret i alla fall....Resan till Bergen längs 39an innebär sju färjeturer.

Vi är framme i Bergen vid 21.30 och checkar in på P-Hotels. Vi ringer Staffan som tycker vi ska komma till hans jobb på The Tasting Room och efter en dusch (ni ska bara veta hur en sån känns efter 12 stekheta timmar i hojkläder!) så letar vi rätt på den där nya baren och möter en glad son som visar oss runt .

Så här ser det ut i dagsljus

Onsdag tillbringar vi på stan, precis som vi kommer att göra ända fram till lördag då vi ska vidare. Vi träffar älstingen en hel del, även hans goa vänner och äter tillsammans och kollar in stan. Det är vackert, det är rätt varmt om än regnet kommer och går. Men det är som i London, snabb "shower" och sen sol eller uppehåll. Vi har det i alla fall bra och på dryga tre dagar hinner man en hel del. Här provar jag en pälsmössa i den gamla stan Bryggen vilket Staffan uppenbarligen gillar.


The Christmas Shop. Nej, jag köper inget. Det blir helt enkelt för mycket. Dessutom, hur ska en skör glaskula kunna fraktas i två tajta hojväskor där det inte går att pressa in ett bokmärke ens?Stadsdelen Bryggen  från hansatiden. Ingår i Unescos världsarvslista. Trivsamt att promenera bland trähusen och om man vill shoppa finns en hel del, som t ex pälsbutiker och Christmasshops.
Bryggenmiljö


Bryggen

En bra restaurang som vi besökte ett par gånger, inrymd i gamla banklokaler, Matbörsen. Här kan man beställa mat från några olika kök.  Övriga bilder från staden får tala för sig själva om ingen text finns.Ibsen - stackare, vilken otroligt läskig staty man gjort. 

Efter en trivsam promenad i zickzack upp för backarna i Bergen kan man ganska snart se ut över hustaken.

Vi åker bergbana upp på Flöien, ett av de sju berg som om ger Bergen.Bloggaren poserar på KODE konstmuseum bland stiliserade jakttroféer (?).

Naturligtvis vill vi se samtidskonst - Munch och andra gamla gubbar, vad är det att se?

Tyvärr har allt ett slut, så även besök i Bergen. Ett par dagar tidigare har vi sett att väderkartan tvingar oss bakvägen ut ur landet. Vi får lov att gå till havs så vi beställer båtresa till Danmark.. Sista timmarna i Bergen besöker vi sonen som förbereder brunch på jobbet och vi får hans supergoda sillmacka till frukost innan baren öppnar. När brunchgästerna strömmar in är vi redan i färjekön, färdigkramade och redo för nästa äventyr - 16 timmars båtresa.Vi lämnar Bergen.

Det är en stor båt med ett flertal restauranger och butiker. God mat är det inte brist på. Däremot har jag synpunkter på kabinen med flygplansstolarna och en övernattning i dessa. Det räcker med en natt, så att säga. Som tur är, trots regnvädret hela resan, är det ingen sjögång.... Turen bjuder på en hel del fina vyer längs norska kusten, vilket hade varit toppen om vädret tillåtit utomhussittning. Ett stopp i Stavanger, där vi försenas en dryg timme, sedan full fart mot Hirtshals i Danmark, dit vi kommer 7.30 på morgonen.


Det är märkligt vad frisk och ljummen morgonluft kan göra åt en nattseg gammal käring på motorcykel. Vi tar oss neråt på 55an längs västkusten  och när vi kommer till Lökken kör vi ner på stranden, mest för att prova på att köra hoj på en bred sandstrand där delar räknas som väg...

Lökken. Nu inser vi att vi glömt badkläder. Också...
Vi får nöja oss med sightseeing längs kusten så länge.  
Vi stannar på Svinklöv camping utanför  Fjerritslev, där vi tänker oss havsdopp. Det är en fin plats och efter att ha rest tältet går vi för att besöka havsbadet. Vi följer skylten som pekar mot stranden.

Det är då vi upptäcker att det krävs dels lite bergsklättring nerför och efter det en rejäl promenad innan man är på plats, så att säga. Men utsikten är ju god... Vi lägger ner projektet havsbad för stunden. 

Natten bjuder på ett rejält åskväder som blir rätt intressant med tanke på den höjd vid havet vår camping ligger på. Det blixtrar och dånar och stormar, men linorna håller. Dagen efter tittar vi på väderkartan och ser att vi bör förflytta oss till ostkusten om vi ska fortsätta njuta av sol och värme. I fjol bodde vi på ett mycket trevligt vandrarhem i Frederiksvaerk varför vi tycker ett återbesök känns lockande. Mot Sjaelland!

Ett besök i Helsingör en heldag är bara ett måste om man är sugen på shopping eller bara mysa runt i en fin stad. Hettan är enorm och trots tanke på bad efter Helsingörbesöket ger vi upp det eftersom vi behöver kränga på oss rustningen igen för att ta oss till stranden som ligger en dryg halvmil från Frederiksvaerk.  Det blir kall dusch och gomiddag under äppelträdet istället, denna sista kväll i utlandet. Tyvärr går tiden fort och vi behöver ta oss till Sverige igen. Vi ställer in GPSen på Ullared - det måste bara ses! Vi ska ändå åka mellan Vänern och Vättern har vi bestämt. Det blir E6an till Falkenberg. E6an är inte kul men är värd en tur när man upplever utsikten över Halland  från Hallandsåsen när vi lämnar Skåne bakom oss.

Ullared är en upplevelse i sig. Men hettan gör att allting går i slowmotion och efter en mindre sightseeing inne på GeKås (jag gillar egentligen inte att shoppa och det här spektaklet får mig att rysa, men köper för skams skull ett linne, dvs det som får plats). GPSen ställs in på Hjo, men vi stannar till i Habo eftersom vi hittar en fin camping, 100 meter från Vätterns strand. Det avgör! Bad och stuga, Habo camping.
'Dagen efter reser vi längs Vättern en bit och sen till Varnhem, eftersom det finns en hel del att se på denna historiska mark. Klosterkyrkan till exempel, där Birger Jarl ligger begravd. Där finns också ett otroligt mysigt fik om man är intresserad av hög mysfaktor på sådana ställen. Ja, det ligger inte i kyrkan, men bredvid.

Vi har bestämt att vi ska återse Skymningens camping i Kristinehamn, där vi var på WVbusstiden när vi drog runt med alla ungar om somrarna. Minnet av båttur på Vänern till Sibberön och en sexåring med smultron på strå gör att platsen känns lockande. Nu finns inte Skymningen längre, eller den heter åtminstone inte det. Nu är det Kristinehamns herrgårdscamping. Inte så välkomnande för tältare. Långt till servicehus där man vill ha extrabetalt för dusch (som eventuellt inte levererar varmvatten). Den enklaste tvåbäddsstugan kostar dryga 500 och  stranden är full av vass och dy. Tältplats kostar 200 kr. Osannolikt. Vi stannar ändå en natt bara för att vi måste vila och känner inte alls igen campingen. Konstigt, det har ju bara gått 21 år sen sist.
Nästa dag ska vi bara ta oss till Leksand för att hälsa på gamla vänner. Som av en slump får man krama en unge som råkar befinna sig strax utanför Ludvika. (Han vill naturligtvis genast träffa sin favoritfaster!) Flickvännen förevigar mötet. Vi kramar henne också. Sen blir det obligatoriskt stopp i både Insjön och Borlänge (tradition sen -91) och lagom till middagsdags nåt vi Leksand och Västanvik där vi ska stanna en natt hos Berggrens. Att komma till Siljanstrakten är som att komma hem. Det kan inte hjälpas men så gott som varje sommar sen -67 har väl satt sina spår. 
En kvällspromenad i Västanvik. Det blir en lång sommarkväll med god mat och mycket snack ute i trädgården. En riktig svensk sommarkväll med en och annan mygga, utsikt över Siljan och solnedgången i trevlig samvaro.Och så blir det lördag och vi måste åka hem till Östersund för att fixa kök och lite annat smått och gott. Svårt att lämna solen och morgonmyset i Västanvik för en resa genom Orsa besparingsskog. Vi begrundar eventuella fikastoppsmöjligheter i nämnda skog, men beslutar oss för lunch i Orsa för att stärka oss inför finnmarken. Man vet aldrig hur det är i Noppikoski. Öppet eller inte. Ja, det var den sommarturen, det.  Nyss var det februari och vi tittade lite på kartan....
Hur tar man sig till Bergen?/E.


1 kommentar:

Evas blogg sa...

Vilken härlig reseskildring. Och underbara bilder. Bergen ser jättefint ut. Tror jag måste ta en tur till Norge igen. Nästa sommar kanske.

Lite babbel från skrivbordet där jag sitter och ÄGER tiden.

Två veckors ledighet innan vår planerade resa som vi hållit på med sen i julas i princip ska bli av. Husbil inköptes på impuls (nästan) och ...